Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба

Автор Геннадій Семенов

6 травня 2022 року. Російська ракета поцілила в музей Григорія Сковороди на Харківщині. Пряме влучання, після якого розпочалася масштабна пожежа, що залишила по собі тільки стіни. Скульптура українського філософа, розташована в центрі будинку, залишилася майже неушкодженою. 

Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба 5

Ганна Ярмиш, завідувачка науково-освітнього відділу меморіального комплексу Г.С. Сковороди

Робота була виконана в 1971 році. Власне їх було дві – ця гіпсова, та з граніту, біля університету Сковороди, яка під час влучання в приміщення Університету теж залишилася неушкоджена.

Скульптуру перемістили в арт-хаб, де зберігаються деякі експонати та проходять невеличкі екскурсії. Співробітники згадують ранок після ракетного удару по музею.

Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба 7

Галина Головко, екскурсовод Національного музею Г. Сковороди 

Коли всі прийшли наступного ранку на роботу, всі були шоковані. Ніяких емоцій, просто шок. Намагалися прибрати та витягнути скульптуру, яка збереглася у другому залі. Не можна ж сказати, що музей знищений. Тому що музей – це не приміщення, це не цегла, а люди, які тут працювали. Тому звичайно ми відбудуємо. І намагатимемося зробити це якнайкраще.

Ганна Ярмиш, завідувачка науково-освітнього відділу меморіального комплексу Г.С. Сковороди

Вдарила в цю металічну раму. Дехто каже, що завдяки цьому все тут і не склалося. А стіни вистояли, ворожий удар вони сприйняли. І Сковорода вистояв. Відповідно ми потужні. І Сковороді вічний і став символом духу та незнищенності нашої нації у боротьбі за гідність, за демократію, за свободу.

Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба 9

Ганна Ярмиш проводить імпровізовану віртуальну екскурсію між почорнілими стінами. Згадує, де які експонати були розташовані.

Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба 11

Ганна Ярмиш, завідувачка науково-освітнього відділу меморіального комплексу Г.С. Сковороди

Тільки в нашому музеї були речі, які тримав в руках Г. С. Сковорода. Це годинник із надписом. Мабуть, передав усім нам, щоб пам’ятали, що із всіх втрат найтяжча – втрата часу. Тому треба цінувати кожну прожиту хвилину. Тут були речі з Києво-Могилянської академії, ту був паламар, ту була скрипка. І меморіальній кімнаті стояла скринька родини Ковалівських, це великий, потужний козацький рід.

Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба 13

І хоча приміщення знищене, кажуть місцеві жителі, музей існування не припинив – співробітники працюють.   

Людмила, жителька с. Сковородинівка

Наша місцевість, наш заклад – він відомий і співробітники активно працюють, щоб популяризувати ім’я Григорія Савича, його творчість та філософські ідеї. Всі мають докласти зусиль, щоб музей відновив свою діяльність. Якщо зникне музей, не дай боже, то зникне і село.

Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба 15

Другий рік поспіль будівля музею залишається навіть без тимчасового даху. Науково-проєктна документація щодо консерваційних робіт у будівлі була розроблена ще наприкінці минулого року. За даними Харківської обласної військової адміністрації, вартість цих робіт складає понад 9 мільйонів гривень.

Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба 17

Едуард Павленко, директор Департаменту культури і туризму ХОВА

Шукаємо можливості і в обласному, і в державному бюджетах. Поки що розпочати консервацію будівлю можливості немає, але сподіваємось хоча б почати до кінця року і швидко зробити ці консерваційні роботи. Даху немає, стіни пошкоджені, одна критична і може завалитися. Тому ми поспішаємо, але фінансування не вистачає.

Будівлі музею Сковороди на Харківщині загрожує друга зима просто неба 19

По всій Україні зараз нараховується 835 пошкоджених рашистами пам’яток історії, археології, архітектури. Харківщина – на першому місці. Тут окупанти пошкодили або знищили понад дві сотні об’єктів культурної спадщини.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше