Готові працювати відразу після Перемоги: як під час окупації рятували музей на Харківщині

Автор yelyzaveta

Порожні зали та відсирілі стіни – в Ізюмському краєзнавчому музеї залишаються тільки великі експонати, та й ті шукають куди відправити.

Галина Іванова, директор Ізюмського краєзнавчого музею

Залишилися великогабаритні речі: ткацький станок, човен-довбанка. Шукаємо можливість перевезти все на тимчасове зберігання, тому що в нас попереду ремонт. Човну цьому понад 100 років. 

Двоповерхову будівлю краєзнавчого музею в Ізюмі обстрілювали двічі. В результаті – вибиті вікна, знищений дах, у приміщенні відсутнє електропостачання та опалення. Руйнування серйозні, але перспективи на відновлення є.

Галина Іванова, директор Ізюмського краєзнавчого музею

Прямих прильотів було в будівлю два. Таких що розвалило повністю дах, даху не було. І зараз є рішення, що нам будуть відновлювати дах. Нам треба кудись повертатися, відкритися, щоб відвідувачі бачили історію Слобожанщини і Ізюмщини.

Приміщення були залиті водою, після кожного дощу її вичерпували відрами. Співробітникам вдалося врятувати всі експонати – їх в музеї майже 14 з половиною тисяч.  

Галина Іванова, директор Ізюмського краєзнавчого музею

Це вдалося завдяки тому, що вони кожного дня приходили сюди, все чистили, виносили, зберігали. Під прильотами, під вибухами. Доводилося все оберігати від мародерів, від загарбників, які теж хотіли сюди зайти. Героїчну справу таку робили. Дещо потребує реставрації, як Євангеліє, яке зараз знаходиться в реставраційному центрі.

Потрапити у музей співробітникам теж вдалося не з першої спроби – довелося спілкуватися із озброєними загарбниками.

Валентина Лисиченко, головний зберігач фондів Ізюмського краєзнавчого музею

Ми приходили сюди, росіянці вже тут були, ходили з автоматами, проганяли нас звідси, це було дуже моторошно. Таке відчуття, що ти потрапив в якусь іншу епоху. Ось твоє робоче місце, а навкруги люди з автоматами. Це дуже важко, повірте.

Один із найцінніших експонатів музею – 300-річне Євангеліє. Вивезти видання за межі міста було неможливо.

Ірина Єрмоленко, співробітник Ізюмського краєзнавчого музею

Його вдалося врятувати. Як могли, так і ховали, вивезти не було можливості, навкруги були блокпости й там обшукували. Могли заставити розстібнутися і показати. Вони приходили, якась їхня спецгрупа, шукали диверсантів, їх цікавив підвал. У нас є підвал, але він закритий, туди немає доступу. І ще один раз приходили, вже чеченці, їх приводив хтось із місцевих, я його не знаю. Вони шукали підземні ходи, їх цікавили карти підземних ходів до Слов’яногірська. Вони вважали що сюди диверсанти йдуть зі Слов’яногірська.

Жахливі пошкодження й у будівлі планетарію на території музею. Але споруду теж хочуть відновлювати.

Галина Іванова, директор Ізюмського краєзнавчого музею

Були прильоту будівлю колишнього планетарію, зруйнований дах, можна сказати, що планетарій можна дивитися прямо в небо. Будемо накривати дах, щоб зберегти будівлю, його ж треба відновити, щоб воно заново працювало. Можливо, буде й колись і планетарій, ми його відновимо.

Всі врятовані експонати зараз зберігаються в інших музеях країни. Тим часом вже почала формуватися нова експозиція – з предметів часів окупації рашистами Ізюма у 2022 році.

Готові працювати відразу після Перемоги: як під час окупації рятували музей на Харківщині 25

Галина Іванова, директор Ізюмського краєзнавчого музею

Література, яку завезли росіяни для навчання наших дітей. Географія, література, окружающій мір. Це з часів, з 2011 року потрапила книжка така, з бібліотеки її вже списали. Прославляли російсько-українські дружбу, як ми повинні бути з ними. Всі наші митці, науковці приписувалися до росії. Автор у нас … під редакцією Костянтина Кеворкяна.  

Експонати врятовані, стіни вціліли, тож працівники Ізюмського краєзнавчого музею готові відкриватися відразу після Перемоги та закінчення ремонту.

Готові працювати відразу після Перемоги: як під час окупації рятували музей на Харківщині 27

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше