Документування воєнних злочинів: Анна Огренчук вимагає справедливості ®

Автор Галина Шподарева

У докладному інтерв’ю Анна Огренчук, президентка Асоціації правників України у 2021-2023 роках та керуюча партнерка LCF Law Group (Київ, Україна) зазначила, що міжнародна система безпеки застаріла і потребує реформування. Жодна з інституцій та механізмів не спрацювали ані на попередження збройної агресії рф проти Україні, ані на її припинення.

ООН визнала рф країною-агресором, але вона і досі залишається ключовим членом Ради безпеки ООН із правом голосу та вето.

Документування воєнних злочинів: Анна Огренчук вимагає справедливості ® 1

Анна Огренчук вважає, що реформування системи безпеки та світових безпекових інституцій є одним із головних викликів сучасності аби гарантувати збереження миру в майбутньому.

Анна Огренчук також акцентувала увагу на важливості ретельного документування та розслідування всіх порушень міжнародного гуманітарного права для притягнення винних до відповідальності на національному і міжнародному рівнях. Вона наголосила на зусиллях Асоціації правників України у цьому напрямі, а також на наданні безоплатної юридичної допомоги громадянам та бізнесу.

Асоціація активно займається збором та аналізом інформації про воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Ця робота є основою міжнародних звітів, що використовуються для притягнення рф до відповідальності. Анна Огренчук також відзначила активне використання електронної програми Eye Witness To Atrocities, розробленої Міжнародною асоціацією юристів. З початку повномасштабного вторгнення за допомогою цього цифрового інструменту зафіксовано понад 40 000 доказів злочинів. Це також є свідченням ефективної інтеграції технологій та права, розвитку цифрової криміналістики.

Крім того, Анна Огренчук згадала про співпрацю Асоціації правників України з USAID щодо моніторингу судових розглядів у справах про воєнні злочини з метою приведення української судової практики у відповідність до міжнародних стандартів. Ця ініціатива спрямована на вирішення проблем, з якими стикається система правосуддя при розгляді даної категорії проваджень.

Анна Огренчук також розповіла про зусилля щодо створення механізмів компенсації збитків, нанесених рф. На саміті Ради Європи було ухвалено рішення із запуску Міжнародного реєстру збитків.У співпраці з NYSBA Асоціація проаналізувала міжнародно-правові механізми та практику для розробки пропозицій щодо компенсації шкоди. Ці пропозиції включають арешт та аудит російських активів за кордоном, при цьому вже досягнуто значного прогресу в заморожуванні активів на суму понад 300 мільярдів євро в ЄС.

Анна Огренчук наголосила на важливості конвертації цих заморожених активів у реальні компенсаційні виплати.

Анна Огренчук зазначила, що багатогранний підхід у протидії російській агресії, що поєднує правовий захист, технологічні інновації та міжнародне співробітництво, забезпечить відповідальність всіх винних та відновлення справедливості

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше