ISW: росія хоче розосередити українські війська для ескалації

Автор Галина Шподарева

Росія, ймовірно, має намір розосередити українські сили, відвернути їх від критичних напрямків наступу і затиснути в північно-східних прикордонних районах. Водночас російське вторгнення з Білорусі залишається вкрай малоймовірним, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). 

У новому звіті аналітики наголошують, що росія продовжує внутрішні інформаційні операції проти України, пише УНІАН.

“Путін провів нараду 1 лютого, щоб обговорити відновлення житлової інфраструктури в Криму, Бєлгородській, Брянській і Курській областях після “обстрілів неонацистськими формуваннями” прикордонних районів. … Це, мабуть, служить подвійній меті. Він просуває інформаційну операцію, спрямовану на те, щоб представити війну в Україні як екзистенційну загрозу для російських громадян, щоб заручитися внутрішньою підтримкою затяжної війни. Путін може створювати умови для ескалації транскордонних рейдів, щоб відвернути і розосередити українські сили від критичних напрямків наступу, затиснувши їх у північно-східних прикордонних районах”, – констатують аналітики.

Водночас вони зауважують, що російський план з роздмухування інформації про підготовку повторного вторгнення з території Білорусі провалюється. 

“Інформаційна операція з притисненню українських військ до північного кордону України і Білорусі, яка триває, схоже, дає збої, оскільки українські офіційні особи все частіше вважають, що ця непередбачена обставина є малоймовірною. Загроза транскордонних рейдів з Бєлгородської, Брянської та Курської областей на північ і північний схід України, ймовірно, є спробою змусити Україну перекинути в ці райони обмежені підрозділи для захисту від таких нападів, тим самим розосередивши українські війська до певної межі перед ймовірною російською наступальною операцією в найближчі місяці”,-йдеться у звіті. 

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше