Що зміниться у квітні: нові тарифи, нова допомога та ліки, за новими-старими правилами

Автор Марина Ніколаєва

Квітень принесе українцями чимало змін. Як тим, хто залишився у країні, так тим й хто за кордоном. АТН визначило головні. 

Що зміниться у квітні: нові тарифи, нова допомога та ліки, за новими-старими правилами 7

Нові тарифи: за воду та світло доведеться сплачувати більше   

Ціни на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення зростуть на чверть. НКРЕКП анонсувала підвищення тарифів на воду у два етапи. Спочатку тариф зросте в середньому на рівні 12,3%, а на другому етапі – 14,1%

При цьому скільки буде коштувати холодна вода саме у Харкові, залежатиме від “Харківводоканалу”, вони встановлюють кінцеві тарифи.  

З 1 квітня повинні були змінитися ціни на світло для споживачів. Але пільговий період вирішили залишити до кінця опалювального сезону. Тому наскільки тариф на електроенергію зміниться можна бути сказати лише у кінці місяця. Після завершення опалювального сезону Кабмін планує підвищити ціни на електроенергію.

Також у квітні закінчуються пільговий на газ для комунальних підприємств. Це автоматичне призведе до підвищення цін на опалення. Відчують це споживачі, скоріш за все, вже наступного сезону. 

Що зміниться у квітні: нові тарифи, нова допомога та ліки, за новими-старими правилами 9

Рецептурні ліки

Справжній ажіотаж викликав наказ Міністерства охорони здоров’я від квітня всі рецептурні ліки в Україні можна буде купити за електронним рецептом. Новина навіть заслонила собою тему тарифів, яка зазвичай жваво обговорюється у суспільстві. Черги у деяких аптек були такі, що фармацевти за день зробила місячну касу. 

А наступного дня міністр МОЗ Віктор Ляшко пояснив, поки діє воєнний стан, та територіях, ведуться постійні військові дії ( за маркуванням Мінінтергації це вся Харківська область) безрецептурний відпуск препаратів залишається. 

Більш того, йдеться лише про додатковий сервіс, який дозволяє за допомогою смартфона без звернення до поліклініки отримати рецепт тим, кому він потрібний. Більш того, до рецептурної групи не потрапили жодні нові препарати, запевняють в МОЗ. Якщо каптопрес чи немісил ви покупали в аптеках й до війни без рецепта, то лише, тому що фармацевти на свій розсуд його так продавали. 

Втім, великі мережі аптек вже підготувались до більш строго контролю навіть на територіях, де не ведуться активні бойові дії. З ними на зв’язку 24/7 лікарі, які можуть надати покупцям електронний рецепт.  

Що зміниться у квітні: нові тарифи, нова допомога та ліки, за новими-старими правилами 11

Пенсії та допомога

У квітні буде здійснений перерахунок виплат українським пенсіонерам, які продовжують працювати. Мова йде не про індексацію, а саме перерахунок пенсій з урахуванням збільшення страхового стажу.

Із квітня планують змінити механізм надання соціальних послуг і послуг медичного догляду для громадян, які є потерпілими внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Досі потерпілі на виробництві фактично отримували ці послуги в грошовому еквіваленті. Тепер же соціальні послуги та медичний догляд надаватимуть саме як послуги. А кошти від держави отримуватимуть їхні надавачі.

Що зміниться у квітні: нові тарифи, нова допомога та ліки, за новими-старими правилами 13

Податки та допомога за кордоном

У Польщі від 1 квітня українські біженці зі статусом PESEL UKR зможуть отримати Karta pobytu — дозвіл на тимчасове проживання у Польщі.

Через це заяви на отримання посвідок на проживання, які були подані попередньо, втрачають юридичну силу. Замість цього від 1 квітня громадяни України, які користуються тимчасовим захистом у Польщі, тобто власники PESEL UKR, зможуть подавати клопотання на тимчасове проживання в Польщі. Подавати на карту поляка зможуть українці які офіційно зайняті, здійснюють трудову діяльність за професією, що вимагає високої кваліфікації (Blue Card — Блакитна карта) або здійснюють власну підприємницьку діяльність.

У Чехії від 1 квітня українці з тимчасовим захистом зможуть оформити допомогу у розмірі прожиткового мінімуму протягом 150 днів від місяця надання тимчасового захисту.

Після 150 днів українців перевірять на предмет того, чи заважає людині вік, інвалідність, навчання, необхідність доглядати за маленькою дитиною, тощо працювати. Якщо таких перешкод немає, від наступного місяця після спливу зазначених 150 днів сума допомоги біженцям становитиме  мінімуму для необхідного для існування. 2023 року цей мінімум становить  3130 чеських крон.

Крім цього до 1 травня 2023 року українці, які через війну виїхали за кордон, повинні задекларувати доходи, якщо вони отримували грошову допомогу від іноземної держави чи організацій, якщо працювали за кордоном. Для цього потрібно завантажити бланк декларація на офіційному сайті податковою та поштою, або через електронний кабінет направити в свій терпідрозділ ДПСУ. Якщо людина отримувала лише допомогу, декларації буде достатньо,  якщо ще є зарплатня або інші комерційні доходи доведеться сплати податок – податок на доходи та військовий збір. Зробити це потрібно до 1 серпня.

Що зміниться у квітні: нові тарифи, нова допомога та ліки, за новими-старими правилами 15

Вступна компанія 

З 3 квітня розпочинається реєстрація абітурієнтів для участі в Національному мультипредметному тесті. Триватиме вона до 3 травня.

Для реєстрації потенційний вступник/вступниця має за допомогою спеціального сервісу створити персональний кабінет і виконати в ньому низку дій. Скласти тест також можна буде у більш ніж 20 країнах за кордоном.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше