Щури з корабля чи відпрацьований матеріал: депутати масово покидають облраду

Автор Марина Ніколаєва

На сесії облради, яка напередодні пройшла у дистанційному режимі та без трансляції для медіа та громади, нарешті прийняли рішення про звільнення з посади заступника голови облради Богдана Мальованого. Щоправда, сталося це не як мріялося патріотам – без висновків гучного розслідування та затримання, за взаємною згодою сторін. Мальований написав заяву – депутати проголосували. 

Цинізм ситуації полягає в тому, ще перед повномасштабним вторгненням рф стало відомо про російський паспорт заступника голови облради Богдана Мальованого. Й це не просто російський паспорт одного з депутатів представницького органу. Мальований на той момент отримав посаду, яка передбачала доступ до держтаємниці та інформацію про оборону регіону. 

Щури з корабля чи відпрацьований матеріал: депутати масово покидають облраду 7

28-річний Мальований фактично став заступником по квоті ОПЗЖ, якою де-факто керує родина Мураєвих. До цього про нього мало хто знав. Цьому передували довгі кулуарні домовленості. Адже погоджений у Києві Артур Товмасян погорів на хабарі і облрада стала обезголовленою. Щоб стати головою, Єгоровій-Луценко потрібні були союзники. Тому вона заявила, що призначення Мальованого – її особиста ініціатива. Мовляв, юрист юриста завжди зрозуміє. 

Але молодий юрист виявився з прикупом: у нього знайшли російський паспорт та сталі зв`язки з терористами «днр». Про це публічно заявили аналітики «Харківського антикорупційного центру» та депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Фріз. За даними ХАЦ, російське громадянство заступника голови Харківської обласної ради Богдана Мальованого підтверджують дані Федеральної податкової служби. Згідно з ними, паспорт громадянина рф був виданий 27 квітня 2014 року в місті Севастополь, Автономна Республіка Крим.

Щури з корабля чи відпрацьований матеріал: депутати масово покидають облраду 9
Щури з корабля чи відпрацьований матеріал: депутати масово покидають облраду 11

Також Мальований вказав у своїй майновій декларації, що проживає (безоплатно користується) у квартирі, власником якої є Чачин Андрій Юрійович. ПІБ цієї людини повністю збігатися з ПІБом колаборанта, який станом на 2016 рік працював «головним спеціалістом департаменту транспорту, ВПК та легкої промисловості» в адміністрації голови «днр».

Щури з корабля чи відпрацьований матеріал: депутати масово покидають облраду 13
Декларація Мальованого

У середині лютого 2022 року інформація про російський паспорт Богдана Мальованого стала відома широкому загалу. Голова облради Тетяна Єгорова-Луценко офіційно звернулася до СБУ в Харківській області щодо перевірки цієї інформації. Але ані затримок, ані публічного повідомлення про перевірки не було. Весь цей час – 11 місяців повномасштабної війни, всі найбільш трагічні моменти для Харківщини – Мальований залишався при владі, з доступом до інформації. При цьому він не виступив публічно щодо свого російського громадянства, навпроти – заперечував його, не засуджував російської  агресії й чим займався, фактично невідомо. У червні він лише з’явився на публічній фотографії з очільниками регіону до Дня медика.

Щури з корабля чи відпрацьований матеріал: депутати масово покидають облраду 15
Фотографія до Дня медика, червень 2022

За цей час, так припало, СБУ затримало однокурсницю Мальованого – Дар’ю Кригіну. Як встановило слідство, вона приїхала до Харківської області з тимчасово окупованої території й за завданням куратора встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України. Її навіть чомусь спробували відпустити під заставу, але публічне обурення змусило суд залишити підозрювану у СІЗО. 

Щури з корабля чи відпрацьований матеріал: депутати масово покидають облраду 17
Дар’я Кригіна

Сам Мальований весь цей час прибував при владі. Колеги не чіпали його ані влітку, ані на початку осени, мовляв, немає висновків правоохоронців. Лише на останній сесії погодили його особисту заяву щодо звільнення з посади та припинення повноважень депутата за його власною ініціативою. І це не виглядає як перемога закону, а як те, що можливим кураторам присутність Мальованого в облраді більше не цікава. 

Разом з Мальованим за власним бажанням повноваження склали ще п’ять депутатів умовно регіонального табору: 

– Олег Гуревич (Блок Кернеса “Успішний Харків”)

– Карина Кірієнко (Блок Кернеса “Успішний Харків”)

– Валерій Власов (ОПЗЖ).

– Микита Шенцев (ОПЗЖ)

Останнього до речі Президент вже позбавив громадянства  також через наявність російського паспорта. Від мандата Верховної ради раніше відмовився і його батько Дмитро Шенцев. 

Усі депутати раніше написали заяви про складання мандатів за власним бажанням.

Раніше в Харківській облраді мандатів позбавили Володимира Святаша, Володимира Скоробагача, Павла Столбового і  Олександра Турінського (Блок Світличної “Разом”). Альберта Кононенко так само позбавили мандата депутата, але він пішов до суду і був присутній на сесії обласної ради.

Масова втеча проросійських депутатів з облради навряд чи пов’язана з тим, що вони почали дискомфортно почуватися чи побоюються переслідування. Наприклад, відомий у Харкові Олег Каратамунов від фракції ОПЗЖ раптом на цьому засіданні став “Почесним громадянином Харківської області”. Скоріш за все, проросійські сили вже не відчувають необхідність своєї присутності у місцевих радах, адже питання вже так не вирішуються. Питання лише в тому, чому їм дають вільно втекти. 

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше