Треба дивитися, чи немає ворожих дронів: як працює ДСНС у Куп’янську

Автор yelyzaveta

Небезпечний Куп’янськ: щодня окупанти криють вогнем місто та сусідні села. Щодня рятувальники виїжджають гасити пожежі та розбирати завали. Нерідко і самі стають мішенню ворога – окупанти взяли за правило бити в одне й теж місце двічі. Чекають, коли на місце обстрілу з’їдуться оперативні служби та завдають повторного удару.

Максим Колесник, рятувальник (м. Куп’янськ)

Ми їздили на пожежу на Кругляківку, після цього був повторний обстріл та деякі з наших колег були поранені. Гасили ми дві будівлі, виїжджали з 14ю частиною, з дворічної. І десь за 40 хвилин був повторний обстріл.

Треба дивитися, чи немає ворожих дронів: як працює ДСНС у Куп’янську 5

Рятувальники кажуть, що вже пристосувалися до роботи в таких умовах. В першу чергу дивляться, чи немає у небі безпілотника та шукають, де можна сховатися у разі, якщо ворог почне повторний обстріл.

Сергій Дронов, начальник караулу 14 ДПРЧ (смт Дворічна)

За останній час ми бачимо таку картину, що вони стріляють саме по  тому місцю, де знаходяться наші автомобілі та особовий склад. Там, де ми виконуємо свої обов’язки по гасінню пожеж в житлових спорудах чи лісових масивах. За допомогою дронів вони бачать де і хто знаходиться і приймають рішення стріляти по нас.

Треба дивитися, чи немає ворожих дронів: як працює ДСНС у Куп’янську 7

Через посилення обстрілів рятувальників з Дворічної перевели до Куп’янська. На пожежному автомобілі немає живого місця.

Сергій Дронов, начальник караулу 14 ДПРЧ (смт Дворічна)

Можна подивитися, позаду все побито, це те місце, де має стояти водій, працювати з насосом для подачі нам води на пожежі. Дуже багато дірок. Диво, що наш водій не постраждав. З обох боків бачимо дірки, ця машина не один раз потрапляла під обстріли. На водійських дверях та на пасажирських, там де особовий склад знаходиться, проходили уламки. Перебивало патрубки, але все це ми швидко ліквідовували. Гарна машина. Особливо для поганих доріг та для лісових масивів.

Треба дивитися, чи немає ворожих дронів: як працює ДСНС у Куп’янську 9

Один з найважчих виїздів. Квітень, Куп’янський краєзнавчий музей. Після прямого влучання в будівлю під завалами залишилися люди.

Вадим Кияшко, начальник Куп’янського РУ ГУ ДСНС України в Харківській обл.

Під час виїзду було з’ясовано, що під завалами музею знаходяться працівниці музею, цивільні. Майже 5 годин проводився розбір конструкцій, після чого було вилучено два тіла без ознак життя. Тут сидів начальник управління культури, молоді і спорту. Перший прильот був у 15 м, вони промазали. Вилетіли вікна, всі на підлогу попадали. І буквально 30 сек – другий. Ви б бачили тих людей – всі в уламках, контужені, пропав слух та голос.

Треба дивитися, чи немає ворожих дронів: як працює ДСНС у Куп’янську 11

Регулярно обстрілювали окупанти місцевий ринок: вигоріло все, крім кількох магазинів.

Вадим Кияшко, начальник Куп’янського РУ ГУ ДСНС України в Харківській обл.

Оцей блок ми врятували, коли влучання були у поряд розташовані будівлі. А інше ви бачите… це все було у людей майно, люди досі до нас звертаються, щоб б ми допомогли оформити акт про пожежу, видали їм акти про пожежу.

Два дні працюють, чотири – відпочивають. Є час побути з рідними та відновитися перед новою зміною, каже начальник підрозділу.

Треба дивитися, чи немає ворожих дронів: як працює ДСНС у Куп’янську 13

Вадим Кияшко, начальник Куп’янського РУ ГУ ДСНС України в

Всі підлеглі – морально стійкі люди, вони знали, куди прийшли, для чого прийшли. І ми служимо на рідній Куп’янщині – для себе, для своїх родин, знайомих. Для куп’янчан. Кожен з них може прийти та сказати: «В мене якийсь психологічний настрій не дуже гарний». І ми можемо зробити ротацію на Харків, сюди приїдуть інші. Але всі працюють на містах. Як було до війни, так і зараз.

Ще до оголошення примусової евакуації з трьох громад Куп’янського району місцева влада допомагала виїхати родинам з дітьми з особливо небезпечних територій. До того ж доводилося слідкувати, щоб евакуйовані не повернулися назад.

Треба дивитися, чи немає ворожих дронів: як працює ДСНС у Куп’янську 15

Андрій Канашевич, начальника Куп’янської РВА

У нас є сигнали, що люди повертаються, знов виїжджають. Тобто їздять туди-сюди. Ми контролюємо цю ситуацію. Знаємо чітко, що в Дворічанській та Петропавлівській громадах дітей немає. Коли була проведена евакуація примусова – з того часу контролюємо ситуацію, щоб вона не погіршувалася, щоб дітей там і не було. Оскільки ці дві громади перебувають під постійними обстрілами.

У Куп’янській, Кіндрашівській та Курилівській громадах вже оголосити примусову евакуацію сімей з дітьми. За даними Харківської обласної військової адміністрації, станом на 27 жовтня у Куп’янську та ще дев’яти населених пунктах перебувало 275 дітей.

Треба дивитися, чи немає ворожих дронів: як працює ДСНС у Куп’янську 17

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше