В Інституті вивчення війни пояснили, чому рф погодилася на евакуацію з «Азовсталі» захисників Маріуполя

Автор Галина Шподарева

Росія могла погодитися на евакуацію військових з «Азовсталі», щоб якнайшвидше оголосити про взяття Маріуполя. Тепер Кремль може відмовитись від обміну українських захисників. Таку думку висловили в американському Інституті вивчення війни (ISW), пише ТСН.

Головною метою російських окупантів, на думку аналітиків, залишається схід України. Також експерти зазначають, що кремль також міг піти на евакуацію з «Азовсталі», щоб відвернути критику в соціальних мережах щодо нездатності російської армії переправитися через річку Сіверський Донець та загалом невдачі рф у «спецоперації» в Україні.

Водночас в ISW припускають, що Кремль може відмовитись від обміну оборонців Маріуполя.

«Деякі депутати Держдуми Росії клопочуть про ухвалення законів, що забороняють обмін полоненими на осіб, обвинувачених у «нацизмі». Спікер держдуми рф В’ячеслав Володін заявив, що захисникам Маріуполя повинні бути пред’явлені звинувачення у військових злочинах і їх не можна обмінювати на російських військовополонених. Кремль може проігнорувати побоювання російської держдуми або використовувати їх для саботажу переговорів з Україною», – зазначають в Інституті вивчення війни та додають, що в РФ евакуація з «Азовсталі» може викликати невдоволення, оскільки російська пропаганда раніше твердила про «успішні атаки» та знищення захисників Маріуполя.

Нагадаємо, 16 травня почалася евакуація українських військових із заблокованого заводу «Азовсталь» у Маріуполі до медзакладів на окупованих територіях. Про порятунок захисників повідомив президент України Володимир Зеленський. Того дня з «Азовсталі» до медзакладу в Новоазовську було евакуйовано 53 тяжкопоранених для надання медичної допомоги. Коли їхній стан покращиться, буде здійснено обмін на російських військовополонених, зазначили в Міністерстві оборони України.

Своєю чергою слідком росії заявив, що допитає українських військових з «Азовсталі».

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше