Вночі окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС

Автор Галина Шподарева

У ніч проти 6 червня російсько-окупаційні війська підірвали греблю Каховської ГЕС: через це у Херсонській області розпочали евакуацію населення з небезпечних місць, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується, пише Громадське.

Президент Володимир Зеленський написав, що російські окупанти руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що «їх треба вигнати з кожного куточка української землі»: «Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну».

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав підрив дамби черговим воєнним злочином росіян. За його словами, це екоцид: «Росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів і біосфери».

Голова Нікопольської районної військової адміністрації (Дніпропетровська область) Євген Євтушенко зауважив, що вода у Каховському водосховищі стрімко падає, приблизно на 15 сантиметрів за годину.

Ситуація на ЗАЕС

Єрмак вказував, що дії окупантів загрожують і Запорізькій атомній електростанції. Згодом цю інформацію підтвердили й в «Енергоатомі», однак уточнили, що ситуація контрольована.

Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

Наразі український персонал моніторить усі показники. «Енергоатом» стежить за діями окупантів на ЗАЕС разом з іншими міжнародними організаціями, що присутні на станції зокрема МАГАТЕ. У разі зміни ситуації «Енергоатом» обіцяє оперативно повідомити про стан справ.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше