Російські ракети у Польщі: президент Дуда обговорив вибух на прикордонні з генсеком НАТО, зідзвонився і з Байденом

Автор Галина Шподарева

Президент Польщі Анджей Дуда обговорив вибух у селі Пшеводув, що розташоване біля кордону з Україною, з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Про це Столтенберг написав у Twitter, повідомляє Громадське.

«Говорив із президентом Дудою про вибух у Польщі. Я висловив свої співчуття щодо загибелі [людей] НАТО стежить за ситуацією, а члени Альянсу проводять тісні консультації. Важливо, щоб усі факти були встановлені», — пише генсек НАТО.

У канцелярії президента Польщі повідомили, що під час переговорів перевіряли передумови статті 4 договору НАТО, яка проголошує: сторони консультуватимуться між собою щоразу, коли, на думку якоїсь із них, виникне загроза територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої зі сторін.

«Ми контактуємо з нашими союзниками та очікуємо переговорів з американською стороною», — повідомили в офісі Дуди.

Вже незабаром там повідомили про термінову телефонну розмову президентів Польщі та США.

Доповнено о 23:38. У Міноборони Польщі анонсували телефонну розмову міністрів оборони Польщі та США Маріуша Блащака та Ллойда Остіна.

Доповнено о 23:55. Після розмови з президентом США Дуда зідзвонився із президентом України Володимиром Зеленським.

Російські ракети у Польщі: президент Дуда обговорив вибух на прикордонні з генсеком НАТО, зідзвонився і з Байденом 7

Що це за вибух?

У Польщі терміново скликали комітет Ради міністрів з питань національної безпеки та оборони. В уряді Польщі заявили, що скликають засідання у зв’язку з «кризовою ситуацією», але не уточнили, про що йдеться.

Польські ЗМІ оприлюднили інформацію про вибух у селі Пшеводув, що розташоване біля кордону з Україною. Зазначається, що внаслідок вибуху загинуло двоє людей, але причини інциденту невідомі.

Тим часом AP з посиланням на високопоставленого чиновника розвідки США пише, що російські ракети перетнули територію Польщі, убивши двох людей.

Речник Пентагону, генерал Патрік Райдер офіційно заявив, що у США знають про повідомлення ЗМІ щодо вибуху в Польщі, але зараз не мають жодної інформації, щоб підтвердити їх. А втім, інші країни-члени НАТО, зокрема Латвія та Естонія, заявили про солідарність із Польщею.

росія ж офіційно відхрестилася від звинувачень, заявивши, що уламки ракети в населеному пункті Пшеводув не мають жодного стосунку до російських засобів ураження.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше