Чому Харківщина ризикує втратити 25% аграрного бізнесу через курс долара, – прогноз відомого експерта Іванова

Автор Галина Шподарева

Курс гривні до долара, зафіксований Нацбанком України, негативно впливає на фінансові можливості українських аграріїв

Про це повідомляє Depo.Харків із посиланням на аграрного експерта, директора ФГ «Альфа» Євгена Іванова.

«Долар на «чорному» ринку улетів в «космос» – вартість долара вже коливається в межах 34-35 гривень і це, схоже, далеко не межа. При цьому офіційний курс НБУ офіційно заморожений на рівні 29,25 гривень за долар. Чому це погано для аграріїв? Україна один із провідних світових експортерів зернових, наші аграрії продають своє зерно за валюту. І різниця між реальним та офіційним курсом дуже сильно б’є по кишені аграріїв і по їхніх можливостях займатися весняними польовими роботами», – каже Іванов.

На його думку, виживання аграрного бізнесу за умов повномасштабної війни опинилося під великою загрозою. По-перше, експорт сухопутними коридорами ускладнює і робить дорожчою логістику. А, по-друге, вважає Іванов, коли аграрії отримують свої валютні надходження, то вони трансформуються у «долар по 29,25», хоча його реальна вартість приблизно на 25% вища.

«Таким чином, ми маємо удар по доходах аграріїв приблизно 25% тільки через зафіксований курс. Для ключового для економіки України аграрного сектора життєво необхідно, щоб Нацбанк розглянув можливість формувати офіційний курс гривні на прийнятному рівні із ринковим курсом. Сподіваюся у Нацбанку почують позицію аграріїв», – вважає Євген Іванов.

Як повідомляв Depo.Харків, Харківщина може втратити третину врожаю зернових. Це буде удар по всьому АПК України.

Аграрний експерт Євген Іванов упевнений, що через повномасштабне вторгнення Росії в Україну та окупацію аграрних районів Харківщини, а також внаслідок ударів по цивільній інфраструктурі аграрний сектор країни може зазнати значних втрат.

Нагадаємо, що першого дня повномасштабного вторгнення Національний банк України зафіксував курс на рівні офіційного курсу на 24.02.2022, тобто 29,25 гривні за долар. Також регулятор призупинив роботу валютного ринку, крім операцій продажу іноземної валюти. Зняття готівки було обмежено до 100 000 грн на день без урахування виплат зарплат та соціальних виплат.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше