Діагностика турбіни автомобіля: Тонкощі та деталі ®

Автор Галина Шподарева

Діагностика турбіни автомобіля – це складний і багатоетапний процес, пов’язаний як з фізичним оглядом, так і з програмним тестуванням. Зазвичай, чим новіше автомобіль, тим складніше його екосистема і тим більше нюансів виникає не лише під час ремонту, але й під час діагностики. Однак, звернувшись до кваліфікованих фахівців, ви не зіткнетеся з проблемами діагностики турбіни в Києві.

Існує кілька способів визначити, чи має турбіна несправність і чи потребує вона ремонту. Список цих методів виглядає наступним чином:

Діагностика турбіни без зняття

Цей метод діагностики є поверхневим і його можна здійснити всього за 10-20 хвилин вашого часу. Принцип діагностики турбіни без демонтажу полягає в тому, щоб підключити до комп’ютера автомобіля сканер і провести тест-драйв. Під час тест-драйву спеціаліст на жк-моніторі відстежує фактичні показники наддуву і порівнює їх з тими, що були передбачені виробником автомобіля або турбіни, якщо вона була замінена. Наявність критичних розбіжностей між показниками від виробника і фактичними свідчить про те, що турбіні потрібна додаткова діагностика.

Візуальна діагностика турбіни

Візуальна діагностика турбіни дизельного двигуна на відміну від попереднього типу діагностики все ж потребує демонтажу. Спеціаліст демонтує турбіну, щоб оцінити її фактичний стан, а разом з цим перевіряє цілісність вушка, крил турбіни та вала. Крім цілісності, спеціаліст також оглядає турбіну на предмет слідів масла. Якщо на турбіні помічено сліди витоку масла, це безпосередньо свідчить про те, що для повноцінного ремонту потрібна глибока діагностика та розбірка.

Діагностика турбіни за допомогою димогенератора

Діагностика турбіни за допомогою димогенератора надає менше інформації, ніж діагностика з демонтажем. Проте вона спрямована на інші відмінності. Суть діагностики за допомогою димогенератора полягає в перевірці герметичності турбіни і, якщо вона не герметична, визначенні місць пошкодження корпусу. Для цього безпосередньо до турбіни підключається димогенератор. Завдяки диму спеціаліст оперативно може виявити місця так званих “прогалин” і, в залежності від ситуації, запропонувати кілька варіантів ремонту.

Діагностика турбіни на стенді

Якщо попередні типи діагностики більше пов’язані з самим автомобілем і першочерговою діагностикою турбіни, то діагностика на стенді надає набагато більше інформації. Перевірка турбіни на стенді здійснюється після повного демонтажу турбіни та її безпосереднього підключення до самого стенда. Потім починається справжня магія, оскільки спеціалізоване програмне забезпечення, може розповісти все про вашу турбіну. Фахівці можуть перевірити налаштування геометрії, характеристики турбіни, точність роботи клапана скидання тиску та багато інших характеристик. Отримані дані можуть використовуватися як для додаткових налаштувань, так і для ремонту турбіни. Таким чином, діагностика турбіни на стенді є найбільш інформативним і ефективним рішенням для ремонту турбіни двигуна.

Кожен з перерахованих методів має свої переваги й недоліки. Перші 3 підходи до діагностики турбін є первинними та можуть використовуватися як для діагностики несправностей, так і з метою більш детального огляду встановленої турбіни. Це може бути актуальним для тих автомобілістів, які придбали автомобіль на вторинному ринку і хочуть переконатися, що покупка не потребує витрат, принаймні, що стосується турбіни.

Комунікація з майстром також є частиною ремонту. Наприклад, якщо ви вирішили, що проблема з низькими показниками автомобіля полягає у несправній турбіні, поясніть спеціалісту, на яких факторах ви засновуєте свій висновок. Це допоможе майстру заощадити час на первинній діагностиці, якщо описана вами ситуація зовсім не пов’язана з турбіною, або скористатися більш точними методами діагностики, якщо ваш опис відповідає опису тієї чи іншої поломки турбіни. Але як визначити, коли турбіні потрібна діагностика?

Як визначити, що турбіна автомобіля потребує діагностики?

Ремонт турбіни – це жахливий сон автомобіліста, проте рано чи пізно це залізне диво все ж потребує піклування. Зазвичай, турбіна потребує діагностики та ремонту у випадках, коли:

  • З’являється вихлопний дим чорного або синюватого відтінку
  • З двигуна почали чути чужі звуки
  • Автомобіль раптово втратив потужність
  • Потребується частіше заправляти масло та паливо

Якщо ви зіткнулися з однією з перерахованих ситуацій, зверніться до Turbo Diesel Service. Завдяки високій кваліфікації фахівців TDS, компанія може гарантувати швидкий і якісний сервіс. В майстерні використовується новітнє обладнання, програмне забезпечення та стенди. Фахівці легко визначать причину несправності й усунуть її в найкоротші терміни.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше