Особливості надрокористування в Україні ®

Автор Галина Шподарева

Для того, щоб розпочати гірничодобувну діяльність в Україні, інвесторам потрібно пройти ряд бюрократичних кроків і здобути ключовий документ – ліцензію на використання надр.

Процес надання ліцензії на використання надр в Україні контролюється Гірничим кодексом, а у контексті вуглеводнів – Законом “Про нафту і газ”.

На скільки часу можливо отримати ліцензію в Україні?

Використання українських надр може бути як тимчасовим, так і постійним. Значущим є той факт, що період експлуатації розпочинається з моменту отримання ліцензії, якщо не вказано інше. Щодо договорів про поділ виробництва, вони набирають чинності з вказаної у договорі дати.

Яка організація відповідає за видачу дозволів на добувну діяльність?

Спецдозвіл на користування надрами видає Державне агентство геології і надр (Держгеонадра) на основі встановлених нормативів. Ці дозволи надаються переможцям онлайн-аукціонів або окремим заявникам у виняткових обставинах, як це передбачено Гірничим кодексом. Електронні аукціони для ліцензування організовуються Держгеонадра на основі заявок інвесторів та проводяться через платформу «Prozorro.Продажі». Перелік доступних ліцензій можна знайти на офіційному геологічному порталі держави, до якого можна отримати доступ за допомогою ЕЦП.

Хто має право стати власником ліцензії в Україні?

Як приватні підприємці, так і компанії можуть отримати право на використання надр в Україні. Проте існує ряд обмежень: компанії та особи, пов’язані з агресивними державами, а також зареєстровані в таких країнах, не мають права на використання надр. Такі особи також не можуть бути конечними власниками компаній, що здійснюють гірничодобувну діяльність.

Щодо права на використання надр та його видів, то згідно з Гірничим кодексом для кожної ділянки та виду діяльності потрібно отримувати окрему ліцензію.

Різновиди використання підземних ресурсів в Україні

Коли мова йде про право на використання підземних ресурсів та їх різновиди, то згідно з кодексом про надра для кожного типу діяльності в рамках визначеної території потрібно отримати відповідний ліцензійний документ.

В Україні види використання підземних ресурсів включають:

  1. Дослідження геологічних характеристик, включаючи попередній видобуток корисних копалин і подальшу їх промислове добування;
  2. Прямий видобуток корисних копалин;
  3. Створення і утримання підземних споруд, які не пов’язані з добуванням ресурсів, таких як місця для зберігання нафти, газу, забезпечення геотермальної енергії, захисту від підтоплення, а також для безпечного зберігання відходів;
  4. Організація територій з геологічною цінністю, що мають особливий науковий, культурний або оздоровчий потенціал (наприклад, наукові дослідницькі бази, геологічні резервати, природні пам’ятки);
  5. Діяльність, визначена умовами угоди про розподіл добутку.

Отримання ліцензії на використання підземних ресурсів

Процедура здобуття дозволу на використання надр в Україні визначена Гірничим кодексом та Законом “Про нафту і газ”, і слід суворо додержуватись їх вимог.

Період дії такого дозволу встановлюється ініціатором в його заявці і може бути:

  • від 3 до 20 років, коли йдеться про геологічне дослідження або попередніх гірничих розвідок;
  • від 3 до 50 років для створення геологічних резерватів або місцевостей.

Команда надрокористування ukrgeorozvidka.com.ua ТОВ “Укргеорозвідка” спеціалізується на підготовці та супроводі документації для геологічного вивчення та видобутку корисних копалин. Ми розробляємо оптимальні стратегії отримання дозволів, а також надаємо консультації з процедур аукціонів і безаукціонного придбання дозволів.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше