Ефективність генераторів та їхній вплив на екологію ®

Автор Галина Шподарева

Ефективність генераторів та їхня екологічність мають прямий зв’язок. Що ефективніший генератор, то менше він використовує палива й менше викидає токсичних речовин. До того ж ефективні генератори використовують паливо повніше, а працюють довше, що також зменшує забруднення навколишнього середовища. Генератор Бізон — один із прикладів ефективного, а отже, екологічного генератора. Проте вплив генераторів на екологію залежить не лише від ефективності, а й від інших чинників, зокрема від конструкції, джерела енергії, технологій роботи двигуна та очищення вихлопних газів.

Бензиновий генератор BISON BS3500 максимальна потужність 3.0 кВт - фото 1

Бензинові, дизельні та газові генератори та їхній вплив на екологію

Генератори, які працюють на бензині, дизелі чи газі, досить негативно впливають на навколишнє середовище:

  • Викидають в атмосферу токсичні продукти згоряння палива, як от окис вуглецю, діоксид азоту, а також сажу. Забруднюючи повітря та ґрунт, вони негативно впливають на здоров’я людей, збільшують ризики виснаження озонового шару Землі та глобального потепління.

  • Створюють шумове забруднення та вібрацію, що є проблемою не лише для людей, а й для інших істот: тварин, птахів, комах.

  • Пов’язані із пожежною небезпекою. Технічна справність генератора, своєчасне техобслуговування і неухильне дотримання правил пожежної безпеки унеможливлюють виникнення пожежі. Але на практиці стовідсоткова технічна справність не завжди гарантована, як і дотримання протипожежних розпоряджень і правил зберігання пального.

З трьох найпоширеніших типів генераторів найекологічнішими є газові. Згоряючи, газ створює небагато шкідливих атмосферних викидів і зовсім не створює сажу, а шум від газових генераторів значно менший, ніж від дизельних і бензинових.

Технології, які підвищують екологічність бензинових та дизельних генераторів

Розроблено багато технологій, що підвищують екологічність найпоширеніших типів генераторів:

  • Фільтри для уловлювання найдрібніших частинок сажі.

  • Технології очищення відпрацьованих газів: використання каталізаторів, обробка низькотемпературною плазмою з окисленням, глибоке випалення, рециркуляція, зменшення температури згоряння тощо.

  • Регуляція роботи двигуна, використання різних режимів двигуна для різного навантаження.

  • Зменшення викидів двоокису азоту до 90% за допомогою додавання присадок.

  • Підвищення ефективності згоряння палива, покращена конструкція камер згоряння, синхронізоване упорскування.

  • Зменшення шуму. Спеціальний ізоляційний кожух суттєво зменшує шумове забруднення від роботи генератора.

  • Технології, що захищають ґрунт від потрапляння в неї палива та токсичних продуктів його перероблення. Виробники зазначають, що практично всі сучасні генератори забезпечують безпеку ґрунту за умови дотримання правил експлуатації та техніки безпеки.

Як приклад, розглянемо популярний інверторний генератор Bison. Передові технології в інверторних генераторах забезпечують невелику витрату палива та знижують атмосферні викиди. Крім того, вони значно тихіше працюють, а отже, можна стверджувати, що цей генератор досить ефективний та екологічній.

Генератори на поновлюваних джерелах енергії

Найекологічнішими є генератори на відновлюваних джерелах енергії. Крім широко поширених вже зараз гідро-, сонце- та вітрогенераторів, існують ти, що використовують інші екологічні джерела:

  • Енергія від проходження людей через турнікети (є у Нідерландах та Японії).

  • Екопаливо, наприклад, водорості, які є високопродуктивними й не займають земельні площі для вирощування.

  • Енергія хвиль, припливів та відливів, температурного градієнта морської води на поверхні та глибині.

  • Геотермальна енергія. Промислові геотермальні генератори широко використовуються в Ісландії, забезпечуючи більшу частину потреби країни в електроенергії.

Не всі з генераторів на відновлюваних джерелах енергії мають високу ефективність. Однак постійно ведеться робота щодо її підвищення, і є всі підстави прогнозувати, що за цим типом генерації енергії майбутнє саме через екологічність.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше