Малий та середній агробізнес на Харківщині потребує підтримки влади, – експерт Євген Іванов

Автор Галина Шподарева

Щоб аграрні підприємства Харківської області могли підготуватися до осені, потрібна стратегія взаємодії влади із сільгоспвиробниками, особливо малими та середніми. Про це розповів аграрний експерт, директор ФГ «Альфа» Євген Іванов.

Євген Іванов зазначив, що відновлення постачання палива, нормалізація логістики вже дали можливість зібрати хоча б той обсяг урожаю, який можливо збирати без ризику для життя людей у ​​полях, що становить від 50% до 70% довоєнних можливостей. При цьому Іванов каже, що ціни на пальне зросли приблизно у 1,8 рази, що створює складнощі для аграріїв щодо його закупівлі.

«Необхідно ініціювати гранти, мікрокредити, програми відстрочення оплати закупівлі палива для аграріїв. Потрібна стратегія підтримки сільгоспвиробників у Харківській області. Саме від роботи АПК залежить мінімум 40% надходжень до бюджетів усіх рівнів. Стратегія підтримки сільськогосподарських підприємств, насамперед, має орієнтуватися на малий та середній бізнес, а не на великих гравців», – вважає Євген Іванов.

На думку експерта, на малому та середньому агробізнесі тримається інфраструктура села, і саме такі фермери створюють робочі місця, які стануть «магнітом», щоб люди не виїжджали з районів, які постраждали від війни.

«У нас є населені пункти, які просто ризикують залишитися безлюдними навіть після закінчення війни, оскільки люди вже почали їхати у пошуках роботи», – зазначає Іванов.

Адресна робота держави з різним підходом до вирішення різнопланових проблем кожного конкретного сільгоспвиробника в Харківській області дозволить наростити темпи відновлення підприємств АПК, що зрештою позитивно позначиться і на продовольчій безпеці держави, і на макроекономічній стабільності України.

Нагадаємо, до початку червня українські аграрії загалом залучили 38,5 мільярда гривень за урядовою програмою “Доступні кредити 5-7-9%”. 31 травня було завершено прийом заявок за програмою. Кредитні кошти залучили 18078 аграріїв. ТОП-5 регіонів за обсягами залучених фінансових ресурсів виглядає так: Кіровоградська (4 мільярди 712 мільйонів гривень), Київська (4 мільярди 942 мільйони гривень), Вінницька (3 мільярди 289 мільйонів гривень), Одеська (2 мільярди 940 мільйонів гривень), Дніпропетровська ( 2 мільярди 937 мільйонів гривень).

Як новини АТН повідомляли раніше, Євген Іванов заявляв, що Харківщина ризикує втратити 25% аграрного бізнесу через курс долара.

На думку експерта, виживання аграрного бізнесу за умов повномасштабної війни опинилося під великою загрозою. По-перше, експорт сухопутними коридорами ускладнює і робить дорожчою логістику. А, по-друге, вважає Іванов, коли аграрії отримують свої валютні надходження, то вони трансформуються у «долар по 29,25», хоча його реальна вартість приблизно на 25% вища.

Також, за думкою експерта, труднощі з логістикою в умовах воєнного стану ставлять на межу зникнення цілі галузі аграрної промисловості Харківської області. На сьогоднішній день існує високий ризик втрати вже зібраного врожаю, що зберігається.

За словами Євгена Іванова, сьогоднішня тарифна політика Укрзалізниці з перевезення не враховує тих ризиків, які з’явилися у сільському господарстві з урахуванням війни, що може негативно позначитися на розвитку великої кількості підприємств області.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше