Виманювали гроші у людей, обіцяючи допомогти в легальному перетині кордону: викрито шахраїв

Автор Ксенія Кайдалова

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру чотирьом особам за фактом шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, організованою групою (ч. 4 ст. 190 КК України).

Як повідомив речник прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко, викрито організовану групу шахраїв, які виманювали гроші у людей, обіцяючи допомогти в легальному перетині кордону. За даними слідства, 19-річний харків’янин, знаючи, що в Україні запрацювала система «Шлях», за допомогою якої водії призовного віку можуть перетинати державний кордон України, розробив схему незаконного збагачення.

До втілення злочинного плану організатор залучив інших осіб, серед яких двоє 19-річних молодиків та 54-річна жінка. Шахраї розміщували в Telegram-чатах оголошення, в яких пропонували допомогу в законному перетині кордону України. Узгодження деталей поїздки відбувалось під час листування в месенджерах та за допомогою телефонних дзвінків у приміщенні так званого «кол-центру», обладнаного необхідною технікою.

Підозрювані обіцяли допомогти у виготовленні пакету документів, необхідних для виїзду, та в безпосередньому перевезенні. Вартість такої послуги становила від 1000 до 2500 доларів США.

У день виїзду клієнти передавали одному з членів організованої групи гроші, в обмін отримуючи документи нібито для перетину кордону. Ділок зазначав, що поїздка відбудеться на автомобілі під керуванням 54-річної жінки.

Проїхавши частину дороги, водійка під різними приводами робила зупинку, під час якої пасажири виходили з машини. Згідно розробленого шахраями плану, жінка не чекала їх повернення, а їхала з місця, залишаючи пасажирів на дорозі.

Наразі трьом підозрюваним молодикам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Після встановлення кола інших осіб, причетних до вчинення вказаного злочину, їхнім діям буде надано належну правову оцінку.

Викриття та документування протиправної діяльності проводилось спільно зі Слідчим управлінням ГУНП в Харківській області та Управлінням протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше