Реабілітація після операції варикоцеле®

Автор Галина Шподарева
Реабілітація після операції варикоцеле® 1

Потрібно розпочати з того, що варикоцеле — це чоловіче захворювання, пов’язане з порушенням кровообігу в яєчках. Саме в чоловічому органі судини особливі, утворюється лозовидне сплетення, куди надходить кров від яєчка та в сім’явивідний проток. При варикоцеле призначають хірургічне втручання. Також необхідно дотримуватися конкретних рекомендацій вже після операції. У разі виникнення проблем, необхідно звернутися по допомогу у клініку Мед-Атлант в Івано-Франківську https://med-atlant.if.ua/mu-likyemo/urologiya

Реабілітація після варикоцеле

Найбільш важливим елементом, що впливає на реабілітаційний термін, виступає вік пацієнта. Також враховуються методи лікування, які були обрані персонально з урахуванням анамнезу. При висіченні вени (операції Паломо або Іваніссевіча) відновлювальний період збільшується мінімум до трьох тижнів. 

На термін одужання впливає поява гидроцеле. В такому випадку можливо повторне лікування та прийом препаратів. Якщо застосовується ендоваскулярне лікування, проводиться закупорка розширених судин. Лікар використовує спеціальні пристосування (балони, спіралі). Відновлення можливо через 2-3 доби після процедури.

Реабілітаційний термін після операції мікрохірургічного типу займає  десь від двох до п’яти діб. Але на термін впливає виконання рекомендацій лікаря. Швидке одужання відбувається, якщо після хірургічного втручання відсутній больовий синдром або водянка.

Відновлення після операції на варикоцеле або що заборонено

Таке оперативне втручання потребує деякий період на відновлення. Слід притримуватися правил, які пришвидшують одужання, тим самим пацієнт повертається до звичайного життя:

  1. Режим повного спокою протягом 24-48 годин після процедури.
  2. Фізична активність протипоказана, але можливо лікар дозволяє виконувати мінімальні післяопераційній вправи.
  3. Заборонено знімати чи мочити стерильну пов’язку.
  4. При відсутності прямих рекомендацій від лікаря пацієнт не повинен самостійно обробляти чи використовувати мазі для швів, в склад яких входять антибіотики.
  5. Дозволяється робити вправи, збільшувати навантаження чи вступати в статевий акт мінімум через 5-10 днів після операції. Але на термін впливає тип обраного лікування. 
  6. Віддавайте перевагу помірно теплому душу, необхідно відмовитися від гарячих ванни протягом одного тижня. 
  7. Протипоказані конкретні види спорту, зокрема: важка атлетика, довготривалий біг, велоспорт. 

Але потрібно розуміти, що реабілітація після операції варикоцеле залежить від пацієнта. Далеко не всі виконують й половину рекомендацій, тим самим збільшують терміні повернення до звичайного ритму життя. Тому потрібно розуміти, що термін реабілітації буде залежати від виконання всіх вимог лікаря. 

Реабілітація вдома

Якщо операція перенесена на відмінно, пацієнт відчуває себе добре, необхідно більшість часу проводити в положенні лежачи. Якщо чрезмірна втома, показаний спокій та малорухомість. Пришвидшує одужання тривалий сон. Вже на другу добу, лише при схваленні лікарем, дозволяються прогулянки. Таким чином зміцнюється імунітет, плюс падає вірогідність запорів, що можливо через перенесену операцію.

Особливої уваги потребує раціон харчування. Зазвичай меню включає звичні продукти, але насамперед, краще віддати перевагу м’якій їжі та тим продуктам, в яких незначний відсоток жиру. Раціон краще скласти з курячого м’яса, каш, овочів та фруктів. 

Відновлення після операції на варикоцеле у більшості супроводжується з нестабільним стулом. Складно в короткі терміни відновити та стабілізувати функціонування кишківника. Тому під час дефекації може бути присутній біль та дискомфорт. В таких випадках змінюється раціон харчування та призначається легкий проносний засіб. В перші дні зазвичай шов «сочиться», можливо, навіть буде розувата рідина. Це нормально. В залежності від ситуації,  додатково лікар припише препарати для оброблення шва. 

Дозволяється прикладати до пахової області холодний компрес або лід до 15 хвилин. Важливо проводити стабільні обстеження та дотримуватися рекомендацій лікарів — це фундамент для скорішого відновлення після операції на варикоцеле. Якщо пацієнт відчуває погіршення стану, терміново потрібно вийти на зв’язок з лікарем.

Профілактика рецидиву

Є вірогідність появи варикоцеле після операції, оскільки якихось профілактичних заходів немає. Це пов’язано з тим, що урологами ще не встановлені причини появи рецидиву. Але по статистиці метод Іваніссевіча показує найбільший відсоток рецидиву варикоцеле. 

Найбільш результативним вважають — проходження діагностики ще до операції. Це сприяє зменшенню ризику розвитку ускладнень та рецидиву. Статеве збудження збільшує кровотік до чоловічого органу та провокує рецидив. Тому потрібно виключити сексуальну помірність, на допомогу приходить мастурбація. 

Висновок

Скільки часу проходить реабілітація після операції варикоцеле залежить від багатьох факторів. По статистиці до 3 тижнів. Вже через пів року після хірургічного втручання у 75% пацієнтів відновлюється аналіз сперми. Щоб швидко відновитися, потрібно дотримуватися правил та рекомендацій лікарів. 

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше