Колір сечі — про що може свідчити та коли потрібно звертатися до лікаря ®

Автор Галина Шподарева

Сеча — це природна рідина, яка в нормі виробляється нирками та виводиться з організму через сечовивідні шляхи. Для неї характерний набір властивостей, зміни яких можуть свідчити про різноманітні патології та необхідність звернутися за медичною допомогою.

Один із найхарактерніших показників — колір сечі. Його можна ідентифікувати відразу після сечовипускання, тому більшість людей здатна запідозрити порушення функції нирок у домашніх умовах. Після цього потрібно звернутися до лікаря для проходження діагностики. Можуть знадобитися додаткові аналізи, які відображатимуть стан усіх функцій нирок — видільної, фільтраційної, секреторної. Важливий і креатинін крові, адже його значне підвищення може свідчити про розвиток ниркової недостатності, яка потребує негайного призначення специфічної терапії, аби зупинити прогресування хвороби. Призначають загальні та біохімічні аналізи сечі, низку інструментальних досліджень. Аналізи можна здати у приватній лабораторії Ескулаб, а з результатами звернутися до лікаря.

Як може змінюватися колір сечі

Колір сечі змінюється залежно від того, яких речовин у ній більше, а також через наявність патологічних домішок та інші фактори (наприклад, введення препаратів). Так, він може бути:

  1. Червоним. Це ознака присутності у ній еритроцитів у великій кількості. Якщо клітини крові не пошкоджені, вони дають яскраве червоне забарвлення. Така клінічна картина характерна для пошкодження слизової конкрементами.
  2. Бурим. Такий відтінок пов’язаний із великою концентрацією пошкоджених еритроцитів, які проходять крізь ниркові мембрани. Цей стан, найімовірніше, спричинений розвитком гломерулонефриту.
  3. Жовто-коричневим. Такий колір забезпечує уробіліноген, який з’являється в крові та сечі у підвищеній кількості, коли пошкоджується паренхіма печінки.
  4. Чорним. Свідчить про виражене пошкодження великої кількості еритроцитів. Як правило, причиною такого стану стає гемоліз різної етіології (гемолітична анемія може бути спричинена переливанням несумісної крові, вживанням отрут або укусами отруйних змій).
  5. Блідо-жовтим. Недостатня насиченість кольору свідчить про ниркову недостатність (її поліурічну фазу) чи цукровий діабет. Через ці захворювання виділяється надмірна кількість сечі, що і призводить до зменшення концентрації у ній речовин, які забезпечують її забарвлення.

Також причиною може стати вживання деяких продуктів і лікарських засобів.

Колір сечі — про що може свідчити та коли потрібно звертатися до лікаря ® 7

Коли треба звернутися до спеціаліста

Звернутися до нефролога слід у разі:

  • дискомфорту під час сечовипускання;
  • регулярних (зокрема хибних) позивах до сечовипускання;
  • болю в промежині чи нижній частині живота;
  • підвищення температури на фоні дизурії.

У цих випадках зміна кольору сечі точно свідчитиме про патологію. Після проведення додаткової діагностики спеціаліст призначить лікування.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше