Більш ніж 1000 фактів депортації цивільних, у тому числі дітей, розслідують харківські правоохоронці

Автор Галина Шподарева

На сьогодні зафіксовано 1007 фактів примусового вивезення цивільних осіб: в кримінальних провадженнях усі вони проходять саме як зниклі безвісти.

Про це повідомив очільник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков в коментарі АрміяInform.

Всі випадки розслідують слідчі СБУ, Національної поліції під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

Зокрема, з Харківської області на тимчасово окуповані ворогом території або до росії було примусово вивезено 561 українську дитину. 218 неповнолітніх громадян України вже повернулися на батьківщину. Ще 118 перебувають в російській федерації в сім’ях родичів, а місце перебування 225 дітей нині залишається невідомим. Але за підтримки міжнародних партнерів правоохоронці вживають всі необхідні заходи, аби встановити їхні місця перебування. Від міжнародних організацій постійно надходить оновлена інформація з території росії та інших іноземних держав.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено факт примусового вивезення 13 вихованців комунального закладу «Куп’янська спеціальна школа» до школи-інтернату, розташованого в тимчасово окупованому ще з 2014 року селищі Перевальськ, що на Луганщині. «Водночас ми вже не можемо стверджувати, що ці діти перебувають саме там, оскільки встановили, що на окупованих територіях росіяни вилучають та знищують документи, які підтверджують вивезення неповнолітніх громадян України», зазначив Олександр Фільчаков. 

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше