У Харкові ЛГБТ-спільнота провела акцію рівності

Автор Геннадій Семенов

2 вересня у Харкові відбулася акція активістів ЛГБТК+ «Невидимі фігури». Водночас у метро група молодих людей виступали проти цього маршу.

П’ятий марш ХарківПрайду тривав близько півгодини та розтягнувся на відстань майже 2 кілометри. Він пройшов у форматі арт-інтервенції за участі майже 100 людей, повідомляють організатори.

Враховуючи усі безпекові ризики, які пов’язані з повномасштабною війною, ми вирішили провести марш у креативному форматі, без створення масового скупчення людей.

Анна Шаригіна, віцепрезидент ГО «Сфера», організаторка ХарківПрайду

У Харкові це п’ятий марш. Це спротив за права людини та проти російської агресії. Ми, як ЛГБТ-спільнота, намагаємося бути корисними й показати, що ми є і хто ми є, і що ми залишаємося собою. Наша мета – мобілізувати ЛГБТ-спільноту, зокрема, щоб бути максимально корисними Україні. Та нагадати всім, що зараз відбувається війна, і що ми, навіть ті, хто не на фронті – цивільні люди.

У Харкові ЛГБТ-спільнота провела акцію рівності 7

У центрі Харкова волонтерки розмістили 100 фігур людей, пофарбованих з одного боку у кольори прапору України, а з іншого – у кольори веселкового прапору, який є символом ЛГБТК+ спільноти. Після завершення маршу фігури людей залишилися у міському просторі. Ці «невидимі фігури», символізують ЛГБТК+ людей Харкова та усієї України, які живуть, кохають та продовжують робити кроки для нашої спільної Перемоги.

Анна Шаригіна, програмна директорка харківського жіночого об’єднання «Сфера» та ХарківПрайду

Україна боронить демократичні цінності, цінності свободи для всієї Європи, і так само ми маємо продовжувати цю боротьбу всередині країни, так само ми маємо показувати, що є різні люди, які можуть бути корисними для перемоги України.

У Харкові ЛГБТ-спільнота провела акцію рівності 9

Такий формат виконує головну мету прайду – створює видимість ЛГБТК+ спільноти навіть тоді, коли вона не може вийти на вулиці свого міста та заявити про свої права.

В Україні питання прав ЛГБТК+ людей досі залишається актуальним. Особливо гострим це питання є в умовах повномасштабної війни, коли ЛГБТК+ військові, які мають партнерів, не можуть скористатися тими правами, які мають інші сім’ї.

У Харкові ЛГБТ-спільнота провела акцію рівності 11

Зокрема, це неможливість приймати рішення за партнера в критичних для життя й здоров’я ситуаціях, відвідувати у реанімації, виконувати «останню волю». Також це відсутність права на утримання і догляд для непрацездатного партнера, неможливість успадковувати майно за законом, неможливість отримання державної підтримки після загибелі партнера та неможливість знати, якщо партнер поранений, захоплений або мертвий – і це неповний список прав, які недоступні як ЛГБТК+ військовим, так і решті спільноти.

Джерело: Instagram kharkivpride.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Ми використовуємо cookies! Добре Читати більше